Blogun Amaci

Merhaba Arkadaslar,

Bu blog Ege Universitesi Biyomuhendislik Bolumu'nde okuyan ya da okumak isteyen arkadaslarimizin soru ve sorunlarina yardimci olabilmek, bir paylasim ortami olusturularak deneyimleri gelecegin Biyomuhendisleri'ne aktarabilmek uzere nacizane bir hafiza olusturabilmek amaciyla acilmistir. Yorumlar, sorular vs. herturlu paylasimi dile getirmek bazinda herkese aciktir. Yararli olmasi dilegiyle,

Rukan Genç, Ph.D
Biyomuhendis

Post Doc. UNAM, Bilkent

30 Temmuz 2008 Çarşamba

Universite adayi arkadaslarimiza mezunlardan... (Vi)

Biyomühendislik geleceği son derece parlak, çalışma alanı oldukça geniş, araştırma yapmayı seven meraklı insanlar için ise biçilmiş kaftan diye tabir edebileceğimiz bir bölüm.

Ben yeni yetme bir biyomühendis olarak 4 yıl önceki biyomühendislik eğitiminden beklediklerim (öğreneceğimi sandığım konular açısından) ile bugün arkama dönüp baktığımda ve öğrenmiş olduklarımı kıyasladığımda çok büyük bir fark olduğunu görüyorum. Bunun sebebini sadece kendi bilgisizliğime değil yönlendiren rehberlerin de biyomühnedislik eğitimi konusunda sahip oldukları niteliksiz bilgilere bağlıyorum.

Kendi yaşadıklarım ve tanık olduklarım üzerinden yorum yapacak olursam, ilk geldiğimizde hepimiz buradan mezun olduğumuzda birer genetik mühendisi olcağımızı sanıyorduk ama zaman gösterdi ki evet genetik öğretiliyor -ama genetik mühendisi olacak kadar değil- yanısıra daha çok mikroorganizmalarla, mikroorganizmaların çalışma mekanizmaları ve ürettikleri ürünler hakkında bilgi veriliyor. Hayvan ve bitki hücreleri hakkında bilgi veriliyor ve bu hücrelerin üretimleriyle ilgili laboratuvar uygulamaları yaptırılıyor. Mühendislik alt yapısı verilmeye çalışılıyor ama diğer mühendisliklerdeki kadar sağlam olduğunu düşünmüyorum.

Bence biyomühendislik sözcüğündeki 'Biyo' ibaresinin altı doldurularak mezun oluyoruz. Ama isteyenin biraz çabayla istediği konuda kendini geliştirebileceği bir bölüm olduğunu da belirtmeliyim, çünkü her konuda sığ da olsa belli bir altyapıya sahip olunuyor.

Çok ödev verilen, bir dönemde diğer bölümlere kıyasla daha fazla ders alınan, içeriğinin geniş olması sebebiyle kimi zaman insanın hangibiriyle ilgileneceğini şaşırdığı, asistanlara 'abi/abla' diye seslenilen, hocalarla salt resmi ilişkilerin dışında diyalog kurulabileceği bir bölüm.

Yurt dışında iş bulma olanağı çok daha yüksek olan ancak arayanların yurt içinde de iş bulabildiği, bildiğim kadarıyla mezunlarının çoğunun hayatlarında biraz daha öğrenci olarak kalmak istedikleri - yani yüksek lisansa yönlendikleri- bir bilim dalı:) '

Sevgilerimle

Ceren Kutlu

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Incredible! This blog looks exactly like my old one!
It's on a totally different subject but it has pretty much the same layout and design. Outstanding choice of colors!

my website :: best buy beats by dre