Blogun Amaci

Merhaba Arkadaslar,

Bu blog Ege Universitesi Biyomuhendislik Bolumu'nde okuyan ya da okumak isteyen arkadaslarimizin soru ve sorunlarina yardimci olabilmek, bir paylasim ortami olusturularak deneyimleri gelecegin Biyomuhendisleri'ne aktarabilmek uzere nacizane bir hafiza olusturabilmek amaciyla acilmistir. Yorumlar, sorular vs. herturlu paylasimi dile getirmek bazinda herkese aciktir. Yararli olmasi dilegiyle,

Rukan Genç, Ph.D
Biyomuhendis

Post Doc. UNAM, Bilkent

13 Ekim 2009 Salı

KADINLAR ORGUTLU TMMOB DAHA GUCLU

KADINLAR ORGUTLU TMMOB DAHA GUCLU
MUHENDiS, MiMAR VE SEHiR PLANCI KADINLAR,

BERABER GUCLENiYORUZ..

Muhendis, mimar ve sehir planci kadinlar da butun kadinlar gibi isyerinde, okulda, evde ayrimciliga, tacize, erkek egemenliginin sekillendirdigi “cinsiyetci is bolumu” engellemelerine maruz kalmaktadirlar.

Muhendislik-Mimarlık ve Sehir Planlama meslekleri kuramsal olarak kadinlara acik olmakla beraber, kadinlar santiyelerde, fabrikalarda yonetimlerde yetersiz kalacaklari, evlenip coluk cocuga karisip isleri yarim bırakacaklari ya da ihmal edecekleri gibi, erkekler icin soz konusu bile edilmeyen gerekcelerle engellenmektedirler. Kadinlarin meslekte gelisim olanaklari sinirlandirilmakta, mesleki yukselmeleri engellenmekte; boylece dusuk profilli islere itilmektedirler.

Bizler: Kadin Muhendis, Mimar ve Sehir Plancilari olarak oğrencilikten baslayarak, is arama, uzmanlikta alan secimi, vasfa uygun istihdam, ucretlendirme, mesleki gelisim ve kariyer sureclerinde kendini surekli yeniden ureten ciddi sorunlar yasamaktayiz. Bu sorunlarin tespiti ve cozum uretilmesine duyulan gereksinim ile TMMOB (Turk Muhendis ve Mimar Odaları Birligi) 39.Genel Kurul karari ve 40. Dönem Yonetim Kurulu duzenlemeleri sonrasi ilk TMMOB Kadin Mühendis, Mimar ve Sehir Plancilari Kurultayi yapilacaktir.

Biz TMMOB’li kadinlar dayanismayi arttirarak hem orgutumuz bunyesindeki uretkenligimizi ve etkinligimizi gelistirmek, hem de yasamimizda cinsiyet ayrimciligindan kaynaklanan sorunlari tanimlayarak cozum icin ihtiyac duydugumuz politikalari üretmek ve gerekli duzenlemeleri hayata gecirebilmek temel hedefiyle TMMOB 1.Kadin Kurultayina hazirlaniyoruz.

ilk TMMOB Muhendis, Mimar, Şehir Plancilari Kadin Kurultayi 21–22.Kasim.2009 tarihlerinde Yildiz Teknik Universitesi Oditoryumu Besiktas/ iSTANBUL ’da gerceklesecek.

Konu Basliklari: (A-B)

A)Calisma Hayatinda Muhendis Mimar Sehir Planci Kadinlar:

1) isyeri Pratikleri, 2) Cinsiyetci is Bolumu, 3) Kapitalist krizin kadina / kadin muhendis mimar, sehir planci kadinlara etkisi 4) Muhendislik Egitiminde Cinsiyetcilik,

B)Muhendis, Mimar, Sehir Planci Kadinlarin Orgütlenmesi:

1)TMMOB’de kadin üyelerin karsilastigi sorunlar (katilim, temsil vs.)

TMMOB’de kadin orgutlenmesi ve kadin orgutlenme modellerinin olusturulmasi

2)Diger kadin guruplariyla iliskiler olarak,

Kurultay Yurutmesince belirlenmisti.

TMMOB’nin kadin uyelerinin ozgul sorunlari, cozum onerileri; TMMOB’deki temsiliyetin arttirilmasi, tanisma ve dayanisma icin 5 bolgede calistaylar yapilmasi öncelenmistir.

Kurultayi besleyecek bu bes yerel bolgeden; 7.Haziran.2009’da istanbul’da Marmara Bolge Calistayi; 27.Eylul’de Adana’da Akdeniz ve 4.Ekim.2009 da izmir’de Ege Bolgesİ, 11.Ekim.2009 ’da Samsun’da Karadeniz calistaylari yapildi.

18 Ekim.2009 da Ankara’da ic Anadolu, 1.Kasim.2009’da Diyarbakir’da Dogu Anadolu Bolgesel Calistayi yapilarak kurultayin on hazirliklari tamamlanmis olacaktir.

Ankara il Koordinasyon kurulunun kurulmasi sonrasi oluşturulan iKK Kadin Komisyonumuz tum kadin meslektaslarimizin katiliminin gerekliligine inanmaktadir. Bizler ic Anadolu Bolgesel clistayi hazirlik toplantilarimizi Ankara’da yapmaktayiz. :

1) isyeri Pratikleri- 2)Cinsiyetci isbölümü ve Cinsiyet Ayrimciligi 3) Kriz ve Kadin, 4)TMMOB’de Kadin Orgutlenmesi, Muhendislik Egitiminde Cinsiyet Ayrimciligi, 5) Yonetmelikler ve Cinsiyet Ayrimciligi baslikli bes temel grupla siniflandirabilecegimizi dusunerek atolye hazirlik calismalarimizi surduruyoruz.

18.Ekim.2009 tarihinde gerçeklesecek olan icAnadolu Bolge calistayimizda sabah bes atolye grubunun calismalari ozetlenerek tartisilacak, ogleden sonra gerceklestirilecek forumla kurultaya aktaracagimiz ic Anadolu Bolge Calistayi sonuclari hep beraber olusturulacaktir. Sesimizi daha fazla duyurabilmemiz ancak tum kadin meslektaslarimizin katilimi, destegi ve katkisiyla gerceklesebilir.

ic Anadolu Bolge Calistayi: 18.Ekim.2009 Pazar gunu Mimarlar Odasi Ankara Subesi Konur sk. 4/3 Kizıiay adresinde yapilacaktir.

Calistaylarimiza ve kurultaya tum kadin muhendis, mimar ve sehir plancilar davetlidir.

Calistay sirasinda cocuk bakim destegi saglanacaktir.

Bilgi icin: http://www.emo.org.tr/ etkinlikler/tmmob_kadin_krlt/

ya da tmmobankara.kadin@gmail.com

7.Ekim.2009 Ankara

Hiç yorum yok: